1. terug

Veelgestelde vragen

Over het energiesysteem

Hoe werkt een EQw systeem?

Alle informatie hierover vindt u op onze EQw pagina. 

Hoe werkt een WKO systeem?

Alle informatie hierover vind je op onze WKO pagina.

Wat is een IWP systeem?

IWP staat voor individuele warmtepomp. Bij een IWP energiesysteem heeft elke woning een eigen warmtepomp. Een water-water warmtepomp onttrekt energie uit de bodem en wordt door de warmtepomp naar uw woning gepompt. Via het vloerverwarmings- en vloerkoelingssysteem wordt uw woning verwarmd en gekoeld.

Lees hier meer over het IWP energiesysteem.

Wat is een LWP systeem?

LWP staat voor lucht-water warmtepomp en is variant op het IWP energiesysteem. Bij een LWP energiesysteem heeft elke woning een eigen warmtepomp. Een lucht-water wrmtepomp onttrekt energie uit de buitenlucht waarmee een woning wordt verwarmd en gekoeld. Een lucht-water warmtepomp heeft een buitendeel (ookwel buitenunit genoemd) die meestal op het dak van een woning of appartementencomplex bevestigd is en een binnendeel. Het binnendeel betreft de feitelijke warmtepomp.

Leer hier meer informatie over het LWP energiesysteem.

Wat is een afleverset?

Een afleverset is een onderdeel van de energieinstallatie in jouw woning met daarin tenminste een warmtewisselaar. In de afleverset vindt de energieoverdracht plaats tussen de centrale installatie en de installatie in de woning.

Wat is een TE-booster?

Een TE-booster is een tapwaterregelaar die tapwater verwarmd. Het warme water dat via leidingen de woning binnenkomt is ongeveer 50 graden celsius. De TE-booster kan dit warme water verder verwarmen naar circa 75 graden celsius.

Wat is een afgiftesysteem?

Een afgiftesysteem is het systeem dat energie, warmte of koude, aflevert aan de woning. Vloerverwarming is het meest gebruikelijke afgiftesysteem in de appartementencomplexen die Vaanster beheert en exploiteert. Een ander voorbeeld van een afgiftesysteem is een elektrische radiator.

Wat is een binneninstallatie?

Een binneninstallatie is het deel van de installatie wat in jouw woning is geplaatst. De binneninstallatie is geen eigendom van Vaanster maar eigendom van de eigenaar van de woning. In het geval van een huurwoning is de verhuurder de eigenaar van de woning.