Voorschotfactuur

Alles over facturatie

De maandelijkse facturen noemen wij voorschotnota’s 

Ongeveer een maand na aanmelding bij Vaanster ontvang je de eerste voorschotnota. Hierop zie je welke periode we bij je in rekening brengen. Dat is altijd een maand vooruit. Dus in januari sturen we een rekening voor februari enzovoorts. Omdat we vooruit factureren ontvang je de eerste keer twee nota’s tegelijk. Eentje voor de maand dat je er bent komen wonen en eentje voor de komende maand. Daarna ontvang je nog maar 1x per maand een voorschotnota. Je voorschotnota is een maandelijkse inschatting van je kosten. Na een jaar maken we de jaarafrekening op en dan berekenen we de werkelijke kosten en verrekenen we dat met je reeds betaalde voorschotnota’s. 

Waaruit bestaat dan de voorschotnota? 

Jaarlijks betaal je een aantal vaste tarieven. Deze vaste tarieven tellen we allemaal bij elkaar op en delen we door 12. Dat bedrag wordt opgenomen in je voorschotnota.  

Dan is er het variabele tarief per Gigajoule. We schatten het eerste jaar in hoeveel Gigajoules je waarschijnlijk gaat gebruiken. Dat berekenen we aan de hand van het aantal vierkante meters van jouw woning. Nadat we je eerste jaarafrekening hebben opgesteld wordt je voorschotbedrag gebaseerd op je werkelijke verbruik van het voorgaande jaar Het bedrag per Gigajoules vermenigvuldigen we met het geschatte jaarverbruik aan Gigajoules en delen we ook in 12 termijnen. 

Hierna tellen we het vaste tarief en het variabele tarief bij elkaar op. Dat is dan jouw maandelijkse voorschotbedrag.  

Alle opgenomen bedragen in het voorschotbedrag zijn inclusief BTW. 

Waar vind ik dan de tarieven? 

Als je inlogt op ‘mijn account’ via de vaanster site vind je onder het kopje “Mijn Tarieven” vind je een overzicht van het variabele tarief en van de vaste tarieven.  

 

* Je geschatte jaarverbruik bepalen we het eerste jaar aan de hand van jouw woonoppervlakte. Na het opstellen van je eerste jaarafrekening is het werkelijk afgenomen aantal Gigajoule jouw geschatte jaarverbruik voor het komende jaar. Dit vermenigvuldigen we met het bedrag per Gigajoule. Het bedrag wat daaruit komt verdelen we in 12 termijnen.    

De overheid heeft besloten om de BTW op energie te verlagen vanaf 1 juli 2022 naar 9%. Daarom staan er twee bedragen inclusief BTW per tarief vermeld; eentje met 21% BTW wat geldig is vanaf 1 januari tot 1 juli 2022 en eentje met 9% BTW wat geldig is vanaf 1 juli 2022 tot 31 december 2022.

De Autoriteit Consument en Markt betaalt jaarlijks in december onze tarieven voor het volgende jaar. Omdat je geen keuze hebt in je leverancier van warmte heeft de Overheid dit op deze manier voor ons geregeld. Zo ben je dus beschermd als onze klant. De ACM heeft ook nog een handige tarievenchecker op de site. Zo kun je zelf ook nakijken of wij wel de juiste tarieven in rekening brengen. 

Hoe maak ik dan een persoonlijke account? 

Eerst heb je jouw klantnummer nodig. Die vind je op je factuur en begint altijd met “200” en je hebt het mailadres nodig dat je bij je aanmelding bij ons hebt geregistreerd. Na aanmelding ontvang je een activeringsmail. Helaas komt deze wel eens in je spam of ongewenste mail box terecht. Kijk die daarom even na.  

Kan ik zelf mijn voorschotbedrag aanpassen? 

Ja dat kan. In je persoonlijke account kun je onder het kopje “mijn facturen” je voorschotbedrag aanpassen. Dat is wel binnen een bepaalde marge, omdat het voorschotbedrag wel voldoende moet zijn om de vaste kosten te dekken.  

Kan ik jullie machtigen om het bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven? 

Ja dat kan. Ook dit kun je in het eerder genoemde persoonlijke account zelf regelen. Ga naar het kopje “Mijn Facturen” en dan kun je bij “Mijn Betaalwijze” je bankrekening opgeven. Dit moet dan wel nog even administratief verwerkt worden en mogelijk stond er al een voorschotnota klaar. Op de voorschotnota zelf kun je lezen hoe je deze moet betalen. Staat er dat je het bedrag kunt overmaken, dan is het nog niet verwerkt en vragen we je om het nog 1x zelf over te maken. Op de eerstvolgende nota zal dat wel het geval zijn en hoef je verder niets meer te doen.  

Na 14 maanden ontvang je de eerste jaarafrekening of periodieke eindafrekening 

12 maanden na het versturen van de eerste voorschotnota wordt de jaarafrekening opgesteld. Als we alle meterstanden hebben verzameld kan het systeem de berekening gaan opmaken. Bij de jaarafrekening wordt het werkelijke verbruik berekend aan de hand van de begin- en de eindstand. Ook worden de vaste kosten berekend. De vaste en variabele kosten worden bij elkaar opgeteld en dat is dan het bedrag wat dat jaar aan kosten hebt gemaakt. Op de jaarafrekening vermelden we nog duidelijk welke periode we hebben berekend. Onderaan de jaarafrekening zetten we alle in rekening gebrachte voorschotnota’s van die periode. Die trekken we dan af van het totale jaarbedrag. Als je voorschotten te laag zijn geweest, dan volgt er een bijbetaling en als je voorschotten te hoog zijn geweest, dan ontvang je een bedrag terug. Het is een inschatting geweest, dus het loopt nooit helemaal gelijk en afwijkingen zijn daarom mogelijk. 

Ontvang ik ieder jaar de jaarafrekening in dezelfde periode? 

Ja. Als je bijvoorbeeld in mei in jouw woning bent gaan wonen ontvang je ieder jaar omstreeks juli/augustus de jaarafrekening. We hebben namelijk twee maanden nodig om jouw jaarafrekening op te stellen. 

Als je gaat verhuizen ontvang je van ons een eindafrekening. 

Als je gaat verhuizen kun je dat doorgeven via de website. Dan vragen we of je ons de actuele meterstand op de dag van jouw verhuizing kunt doorgeven. Dan gaan we de eindafrekening voor je opstellen. Als beginstand nemen we dan de stand op van je laatste jaarafrekening, of als het korter is de beginstand van je inhuisdatum. De eindstand is dan de door jou opgegeven meterstand. Als je ons geen meterstand doorgeeft, dan gaan we of jouw eindstand inschatten of we wachten totdat jouw meter is afgelezen. Zonder de door jou opgegeven meterstand duurt het wat langer voordat je de eindafrekening ontvangt. Normaal gesproken ontvang je de eindafrekening binnen zes weken na je verhuisdatum.